Alimentele de evitat dacă aveți TRIGLICERIDELE mari
Trigliceridele sunt acele substante grase sintetizate de organism din grasimile din alimente si, uneori, din zahar. Trigliceridele sunt extrase apoi din sange si stocate in organism sub forma tesuturilor adipoase. Un nivel crescut al acestora reprezinta un pericol pentru sanatate, sporind riscul pentru afectiuni cardiovasculare si accident vascular cerebral.
Modificarile din dieta pot ajuta la scaderea semnificativa a riscul aparitiei lor. Iata ce trebuie să evitați daca aveti trigliceridele mari:
Mancarea de fasole cu carne de porc
Fasolea contine fibre si alti nutrienti folositori. Insa, daca este gatita cu zahar sau carne de porc, aceasta nu reprezinta cea mai buna solutie. Optati pentru fasolea neagra, sursa excelenta de fibre si proteine, fara sa contina grasimi saturate sau zahar adaugat.
Fructele in exces
Fructele sunt alimente sanatoase ce nu trebuie sa lipseasca din dieta si pot inlocui cu succes prajiturile si alte forme de desert. Insa, atunci cand nivelul trigliceridelor este crescut, trebuie sa va limitati la 2-3 fructe pe zi. In acest fel, evitati zaharul ce se gaseste in cantitati mari in fructe.
Poate ca va ganditi ca mierea este mai sanatoasa sau mai naturala decat zaharul rafinat. Insa, la fel ca zaharul, mierea poate ridica nivelul trigliceridelor din sange. Insa, atunci cand incercati sa va diminuati nivelul trigliceridelor din sange, orice produs dulce poate fi daunator.
Produsele de patiserie
In cazul unui nivel ridicat al trigliceridelor, ar trebui sa limitati grasimile saturate din dieta. Acest lucru include si grasimea din produsele de patiserie. Verificati ingredientele inainte de consum.
Carnea bogata in grasimi
Nu trebuie sa renuntati la carne complet. Puteti, insa, sa indepartati grasimea vizibila de la suprafata acesteia, pentru a va asigura ca nu riscati ca nivelul trigliceridelor sa fie ridicat. Carnea contine grasimi saturate, deci trebuie limitata pe cat posibil, pentru a tine sub control trigliceridele.
Poate credeti ca alcoolul este bun pentru inima. Insa, o cantitate prea mare poate creste nivelul trigliceridelor, in special din cauza zaharului continut. Prea mult zahar este intotdeauna o problema, in cazul unui nivel crescut de trigliceride.
Pestele la conserva in ulei
Pestele este bun pentru sanatatea inimii. Insa, atunci cand cumparati peste la conserva, asigurati-va ca nu este in ulei si optati pentru cel in suc propriu.
Fainoasele
Pastele, cartofii sau cerealele se pot transforma in corp in trigliceride. Puteti sa le consumati, insa, in cantitati mici si nu in mod constant. Este recomandat sa consumati maximum o felie de paine, o jumatate de cana de orez sau de cartofi.
Bauturile dulci sunt pline de zahar, indiferent ca e vorba de ceai indulcit, sucuri carbogazoase sau cafea cu zahar. Incercati sa va limitati la o cana de bauturi indulcite pe zi.
Untul si margarina
Incercati sa nu consumati in exces unt si margarina, in special atunci cand gatiti sau faceti sosuri pentru mancare sau salata. Contin multi acizi grasi saturati. Ca alternativa, optati pentru ulei de nuci sau de samburi de struguri.